Doskonal swój jadłospis

Opublikowane przez: Odchudzanie

Na plan pierwszy wysuwa się żywność bogata w błonnik i węglowodany. Teraz spróbujmy nieco uściślić plany.
Pełne ziarno:
Pozwól pełnym ziarnom (w przeciwieństwie do przetwarzanych) odgrywać główną rolę w twojej diecie. Przetworzone zboża są zmielone (np. mąka) lub pozbawione błonnika (np. biały ryż). Badania wykazują, iż pełne ziarna wyzwalają nieco mniej kalorii. Tak więc ryż, owies czy kukurydza są mniej kaloryczne niż mąka otrzymana z pełnych ziaren. Zastąp chleb ryżem.

Surowa żywność:
Stale zwiększaj spożycie surowych warzyw i owoców. Wielu ludzi zauważyło znaczny spadek wagi po włączeniu do swojej diety dużych ilości surowych warzyw i owoców. Częściowo przyczyną tego jest fakt, że owoce i warzywa zawierają znikome ilości tłuszczu, a dużo błonnika i węglowodanów, lecz mogą też istnieć i inne czynniki, których nauka jeszcze nie odkryła. Nawet ludzie, którym trudno przychodziło zrzucenie wagi, wiele skorzystali jedząc więcej surowych warzyw i owoców. Wybierając surowe warzywa odrzuć lodową sałatę, która składa się głównie z wody. Na sałatki wybieraj świeży szpinak i inne zieleniny dostępne na rynku. Dodaj paprykę, brokuły, seler, marchewkę, kalafior, gotowany groszek i co tylko lubisz. Na szczęście, nie ma już dziś problemów z kupieniem warzyw bez pestycydów. Pamiętaj, unikaj sosów zawierających olej. Warzywa bez dodatków mają smak, który na pewno polubisz.

Modyfikowanie przepisów:
Przepisy zawierające duże ilości tłuszczu można łatwo zmienić na niskotłuszczowe. Zwróć uwagę, iż często ilości tłuszczu w przepisach są zupełnie dowolne. Gdy już raz odzwyczaisz się od tłuszczu, automatycznie będziesz go unikał w przygotowywaniu potraw.
Sklepy ze zdrową żywnością sprzedają namiastkę jajek, która znacznie obniża zawartość tłuszczu w wypiekach. Również kawałki tofu spełniają tę samą rolę w przepisach na wypieki. SWB (strukturalne warzywne białko), odtłuszczone sojowe produkty sprzedawane w sklepach ze zdrową żywnością zastępują świetnie siekaną wołowinę do tego stopnia, że wykorzystują je już wytwórnie pizzy i wiele innych firm produkujących żywność.

Napisz komentarz: