Bulion z kurczaka

Sposób przyrządzenia

Składniki

  • 1000 dag chudego mięsa z kurczaka
  • 1 szt. mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 litry zimnej wody
  • 1 szt. obrana marchewka
  • 1 szt. seler naciowy
  • 1 szt. por
  • 1 wysuszona gałązka tymianku
  • 1 szt. liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 szt. czarnego pieprzu

Gotowe w

2 godz: 45 min

Stopień trudności

2/10

4

Ilość porcji

Informacje odżywcze:

Sposób przygotowania

1. Umyć mięso kurczaka pod strumieniem wody. Umieścić w dużym garnku. Dodać zimną wodę. Łagodnie podgrzewając, doprowadzić zawartość garnka do wrzenia. Zebrać pierwszą brązową szumowinę. Dodać warzywa, tymianek, liść laurowy, sól, pieprz i gotować na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez 2 godziny lub do momentu, gdy pozostanie 1,2 1 wywaru. Przecedzić.
2. Ten delikatny, aromatyczny bulion służy do przygotowywania wielu potraw. Można go również przechowywać w małych pojemnikach w zamrażarce i wykorzy­styać w miarę potrzeby.

Może zainteresują Cię te przepisy

Przepis dodany przez

admin

admin

Napisz komentarz: