Buraczkowa z paluszkami drożdżowymi

Sposób przyrządzenia

Składniki

  • Włoszczyzna
  • 50 dag buraków
  • łyżeczka oleju
  • Goździk
  • Cynamon
  • Majeranek
  • Ząbek czonsku
  • Szklanka mąki
  • Łyżka masła
  • Żółtko
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • Zmielony kminek
  • Tłuszcz do wysmarowania formy
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Gotowe w

3 godz: 0 min

Stopień trudności

1/10

4

Ilość porcji

Informacje odżywcze:

kalorie166
tłuszcz5,4 g

Sposób przygotowania

1. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, zalać wodą (6 szklanek). Ugotować pod przykryciem na małym ogniu.
2. Buraki wyszorować, ugotować osobno. Odcedzić, zalać zimną wodą. Gdy wystygną, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.
3. Włożyć do wywaru z włoszczyzny, posolić, dodać olej, goździk, zmiażdżony czosnek i po szczypcie pozostałych przypraw. Zagotować, zestawić z ognia, zakwasić sokiem z cytryny.
4. Po 1-2 godz. przecedzić.
5. Przygotować paluszki. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i łyżką mąki, rozprowadzić ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia.
6. Rozczyn wlać do mąki, dodać żółtko, stopione masło, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić je na 30 min do wyrośnięcia.
7. Na stolnicy posypanej mąką formować z ciasta wałeczki, kroić je na 8-10-centymetrowe paluszki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
8. Gdy nieco wyrosną, posmarować rozkłóconym jajem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 170°C. Upiec na złoty kolor.
9. Do porcji zupy podawać po 2 paluszki.

Może zainteresują Cię te przepisy

Przepis dodany przez

admin

admin

Napisz komentarz: