Chleb z płatkami owsianymi

Sposób przyrządzenia

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki żytniej
  • 15 dag płatków owsianych
  • 1/2 szklanki chudego mleka
  • 3 dag drożdży
  • sól
  • bazylia
  • tłuszcz

Gotowe w

1 godz: 50 min

Stopień trudności

3/10

4

Ilość porcji

Informacje odżywcze:

kalorie268
tłuszcz3,2 g

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzać do temperatury ok. 35°C, dodać rozkruszone drożdże i 3 łyżki mąki pszennej. Wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu.
2. Po kwadransie dodać po zostałą mąkę, płatki owsiane, pół łyżeczki bazylii i szczyptę soli.
3. Wyrabiać ok. 10 min, wlewając stopniowo kilka łyżek letniej wody. Gdy ciasto stanie się elastyczne, przełożyć je do lekko natłuszczonej blachy i odstawić do wyrośnięcia na 45 min.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury ok. 180°C, wstawić chleb; po 10 min zmniejszyć temperaturę do ok. 110°C.
5. Uwaga! Chleb z płatkami piecze się dość szybko, ale zbytnio nie urośnie. Można zmniejszyć ilość płatków i dodać np. łyżkę siemienia lnianego, ziaren słonecznika lub otrąb. Białą mąkę można zastąpić razową. Osoby z nadwagą powinny zjadać nie więcej niż 2-3 kromki dziennie.

Może zainteresują Cię te przepisy

Przepis dodany przez

admin

admin

Napisz komentarz: