Ciasto drożdżowe

Sposób przyrządzenia

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki chudego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • Kminek
  • Cukier
  • Margaryna do wysmarowania formy

Gotowe w

1 godz: 15 min

Stopień trudności

4/10

4

Ilość porcji

Informacje odżywcze:

kalorie1500
tłuszcz49 g

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżkami letniego mleka i łyżką mąki. Rozczyn postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Do mąki dodać otręby, wyrośnięty rozczyn, letnie mleko, olej i rodzynki, wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, włożyć je do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, posypać kminkiem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wstawić ciasto.
4. Po upieczeniu posmarować odrobiną wody, wyjąć z formy i ułożyć na ściereczce. Kroić, gdy całkiem wystygnie.
5. Można podawać z sosem z chudego jogurtu i garści świeżych zmiksowanych owoców.

Może zainteresują Cię te przepisy

Przepis dodany przez

admin

admin

Napisz komentarz: