Dorsz z estragonem

Sposób przyrządzenia

Składniki

  • 50 dag filetów z dorsza
  • Sok z cytryny
  • Kilka gałązek koperku
  • Mała marchewka
  • Łyżka masła
  • Szklanka wywaru z warzyw
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki świeżych posiekanych listków estragonu lub łyżeczka estragonu suszonego
  • Czubata łyżeczka mąki
  • Łyżka oleju
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz ziołowy

Gotowe w

Stopień trudności

5/10

4

Ilość porcji

Informacje odżywcze:

kalorie166
tłuszcz6,5 g

Sposób przygotowania

1. Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
2. Marchewkę i seler obrać, pokroić w drobną kostkę.
3. Porcje ryby umieścić w naczyniu do gotowania na parze, obłożyć warzywami i koperkiem, na wierzchu położyć wiórki masła. Przykryć, gotować 30 min.
4. Przygotować sos: Mąkę lekko zrumienić na oleju, mieszając, przestudzić, wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, wlać pozostały wywar, przyprawić, zagotować, połączyć z jogurtem, posypać estragonem.
5. Rybę polać sosem. Podawać z ryżem i warzywami.

Może zainteresują Cię te przepisy

Przepis dodany przez

admin

admin

Napisz komentarz: