Galaretka cielęca

Sposób przyrządzenia

Składniki

  • 30 dag cielęciny z kością
  • Włoszczyzna bez pora
  • Łyżeczka żelatyny
  • Kilka gałązek koperku
  • Bazylia
  • Sól
  • Pół cytryny

Gotowe w

Stopień trudności

4/10

2

Ilość porcji

Informacje odżywcze:

kalorie149
tłuszcz3,2 g

Sposób przygotowania

1. Mięso umyć, zalać wrzątkiem, osolić, gotować 30 min.
2. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, dodać do mięsa razem ze szczyptą bazylii. Gdy warzywa będą miękkie, zestawić z ognia, przestudzić.
3. Wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości, drobno pokroić. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnego wywaru. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając. Dodać do pozostałego wywaru.
4. W niewielkich miseczkach ułożyć mięso i pokrojone warzywa, zalać wywarem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
5. Galaretkę udekorować koperkiem i plasterkami cytryny. Podawać z grzankami przygotowanymi bez tłuszczu.

Może zainteresują Cię te przepisy

Przepis dodany przez

admin

admin

Napisz komentarz: