Kabaczek nadziewany

Sposób przyrządzenia

Składniki

  • 1 mały kabaczek
  • 20 dag chudej cielęciny lub piersi kurczaka
  • 1 duża łyżka płatków owsianych
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Majeranek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • Sok z cytryny
  • Cukier
  • Sól
  • Olej

Gotowe w

1 godz: 0 min

Stopień trudności

5/10

4

Ilość porcji

Informacje odżywcze:

kalorie232
tłuszcz7,7 g

Sposób przygotowania

1. Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć.
2. Mięso zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką. Do masy dodać białko, płatki owsiane i przyprawy, wyrobić.
3. Kabaczek napełnić masą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć, zapiec w piekarniku.
4. Warzywa umyć, obrać, pokroić, zalać wodą (1-2 szklanki), dodać olej, gotować do miękkości na małym ogniu. Warzywa wyjąć.
5. Wymieszać jogurt z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wrzącego wywaru, wlać do pozostałego wywaru, przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, zagotować.
6. Kabaczek wyjąć na półmisek, podzielić na porcje, posypać natką pietruszki. Podawać z sosem i kaszą lub ziemniakami.

Może zainteresują Cię te przepisy

Przepis dodany przez

admin

admin

Napisz komentarz: