Kabaczek nadziewany
Sposób przyrządzenia
Składniki
- 1 mały kabaczek
- 20 dag chudej cielęciny lub piersi kurczaka
- 1 duża łyżka płatków owsianych
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 białko jaja
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Majeranek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 150 ml jogurtu naturalnego
- Sok z cytryny
- Cukier
- Sól
- Olej
Gotowe w
1 godz: 0 min
Stopień trudności
5/10
4
Ilość porcji
Informacje odżywcze:
kalorie232
tłuszcz7,7 g
Sposób przygotowania
- 1. Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć.
- 2. Mięso zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką. Do masy dodać białko, płatki owsiane i przyprawy, wyrobić.
- 3. Kabaczek napełnić masą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć, zapiec w piekarniku.
- 4. Warzywa umyć, obrać, pokroić, zalać wodą (1-2 szklanki), dodać olej, gotować do miękkości na małym ogniu. Warzywa wyjąć.
- 5. Wymieszać jogurt z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wrzącego wywaru, wlać do pozostałego wywaru, przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, zagotować.
- 6. Kabaczek wyjąć na półmisek, podzielić na porcje, posypać natką pietruszki. Podawać z sosem i kaszą lub ziemniakami.
Napisz komentarz: