Schab pieczony w liściach kapusty

Sposób przyrządzenia

Składniki

  • 1 kg chudego schabu
  • 25 dag mielonej cielęciny
  • 1 jajko
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Majeranek
  • 30 dag włoskiej kapusty
  • 1,2 l bulionu
  • Łyżka oleju
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz

Gotowe w

1 godz: 30 min

Stopień trudności

7/10

8

Ilość porcji

Informacje odżywcze:

kalorie255
tłuszcz14,2 g

Sposób przygotowania

1. Schab opłukać, osuszyć.
2. Do cielęciny wbić jajko, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodać natkę pietruszki, wymieszać, wyrobić masę.
3. Liście kapusty umyć, wrzucić do posolonego wrzątku na 2 min, odsączyć.
4. Schab obłożyć cielęciną, zawinąć w liście kapusty, obwiązać nicią.
5. Brytfannę wysmarować olejem, włożyć mięso, podlać połową bulionu, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny, co jakiś czas polewając pozostałym bulionem.
6. Pieczeń podawać na zimno do kanapek lub na gorąco do ziemniaków bądź kaszy.

Może zainteresują Cię te przepisy

Przepis dodany przez

admin

admin

Napisz komentarz: