Jak zamrozić grzyby, aby na tym nie ucierpiały?

W okresie jesiennym lasy obfitują w grzyby. Wiele osób później zastanawia się, co może zrobić ze swoimi zbiorami. Czy można je zamrozić, a może lepiej jest po prostu poddać je suszeniu? Tak naprawdę nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ każdy grzyb tak naprawdę wymaga zupełnie innego traktowania.

Czy można mrozić grzyby?

Grzyby jak najbardziej można mrozić i nie trzeba się tego bać. Jednak warto mieć świadomość tego, iż nie każdy rodzaj grzybów może być mrożeniu poddany w swojej naturalnej postaci. Przede wszystkim nie wszystkie grzyby mogą być poddawane mrożeniu na surowo. Nie powinno się zamrażać surowych grzybów blaszkowych, w tym między innymi rydzów. Po mrożeniu ich smak zmienia się również na gorzki, co jest dodatkowym minusem. Dlatego przed zamrożeniem grzybów warto dowiedzieć się czy ten rodzaj może być mrożony, jak się do tego przygotować, jakie mogą być tego minusy.

Zamrażanie grzybów, a utrata ważnych wartości

Tak naprawdę kwestia wartości odżywczych grzybów, wciąż pozostaje bardzo dyskusyjna. Jednak ich skład i właściwości nie zmieniają się pod wpływem mrożenia. Jednak warto pamiętać o tym, iż takich zamrożonych grzybów pod żadnym pozorem nie powinno się zamrażać ponownie. Poza tym najlepiej jest ich nie rozmrażać całkowicie, przykładowo w jakiejś misce. Dużo lepszym rozwiązaniem jest wrzucenie ich do gorącej wody bądź też na gorącą patelnię. Wówczas one odtają, a ich konsystencja nie ulegnie zmianie. Podczas takiego rozmrażania w misce grzyby tracą niestety również swój smak. Grzyby posiadają bardzo niewielką ilość kalorii i świetne walory smakowe. Dlatego choć w niektórych przypadkach ich wartości odżywcze mogą być niestety wątpliwe, mimo wszystko warto włączać je do swojej diety. Szczególnie powinny pomyśleć o tym osoby, które dbają o linię.

Przygotowanie do mrożenia grzybów

Przed mrożeniem grzyby powinny zostać przede wszystkim bardzo dokładnie oczyszczone oraz oczywiście przebrane. Następnie należy dać im nieco czasu do przeschnięcia. W przypadku większych grzybów najlepiej jest pokroić je na mniejsze części. Jeśli jednak chodzi o małe grzyby, można bez żadnego problemu mrozić je po prostu w całości. Z racji tego, iż grzybów nie można ponownie rozmrażać, dobrze jest dzielić je na takie porcje, jakie będą nam potrzebne przykładowo do przygotowania jednego obiadu. W przypadku podgrzybków czy też maślaków, należy je po prostu umieścić w plastikowym opakowaniu i włożyć do zamrażalnika. Natomiast rydze czy też kurki powinno się gotować od 5 do 10 minut. W trakcie tego czasu grzyby stracą swój nieprzyjemny, gorzki smak. Gdy wyschną oraz się wystudzą, wówczas także w plastikowych pojemnikach można je umieścić w zamrażarce. Jeśli posiadamy grzyby już wcześniej ugotowane bądź też usmażone, jak najbardziej można także je mrozić.

Mrożenie grzybów jest jak najbardziej wskazane. Warto mieć jednak świadomość tego, iż nie można wrzucić świeżo zebranych grzybów od razu w pojemniki i umieścić ich w zamrażalniku. Należy poddać je wstępnej obróbce.