Empanadas, czyli pierogi meksykańskie FIT

Meksykańska kuchnia to bogactwo smaków i kolorów, nie bez powodu dania wywodzące się z Ameryki Łacińskiej są znane i odtwarzane przez dużą część świata. Warto inspirować się innymi tradycjami i urozmaicać swoją codzienną dietę o nowe smaki. Zwłaszcza jeśli można przyrządzić daną potrawę w wersji dietetycznej, czyli tak zwanej fit.

Odchudzająca magia meksykańskiej kuchni

Kuchnia meksykańska jest bardzo aromatyczna, wszystko za sprawą przypraw, jakich dodają do swoich dań. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że w tej części świat ludzi nie jedzą dietetycznie, bo posiłki głównie są smażone na głębokim tłuszczu, serwowane z sosami. Nic bardziej mylnego, oczywiście, że są danie, które są kaloryczniejsze, ale meksykańska kuchnia składa się również z dużej ilości warzyw i owoców. Pojawią się też często strączki, takie jak czarna fasola czy kurczak, który odpowiednio przygotowany jest niskokaloryczny. Kolendra — używa się jej prawie do wszystkiego, podkręca metabolizm, tak samo, jak i sok z limonki, stosowany w wielu potrawach. Kuchnia meksykańska może być tak samo pyszna, jak i zdrowa, wystarczy jedynie odpowiednio podejść do tematu.

Czy można zrobić empanadas bez mąki?

Empanadas, czyli popularne pierożki wywodzące się z Ameryki Łacińskiej, a dokładnie z Argentyny. Można je smażyć w tłuszczu lub w wersji dietetycznej przygotować w piekarniku. Nasuwa się pytanie, czy da się przygotować tego typu danie bez użycia mąki? W oryginalnym przepisie wykorzystuję się zwykłą mąkę pszenną z dodatkiem kukurydzianej, która dodaje chrupkości pierożkom. W dzisiejszych czasach powstaje coraz to więcej alternatyw empanadas, które wykonać można w trochę inny sposób. Sekretem empanadas jest ich farsz, który ma intensywny smak dzięki licznym przyprawom i dobrej jakości mięsie. Jeśli zatem nie chcecie używać mąki, można zrobić sam farsz na patelni i zjeść go z dodatkiem kaszy czy makaronu. Zmieni się oczywiście forma podania tego dania, ale smaki kuchni meksykańskiej pozostaną.

Empanadas – przepis

Przepis na klasyczne empanadas jest bardzo prosty i nie wymaga spędzenia wielu godzin w kuchni. Jeśli chodzi o produkty, to również wszystko znajdziemy w polskich sklepach. Składniki na jedną porcję to:

  • mąka pszenna 250g,
  • mąka kukurydziana 250g,
  • olej 15g,
  • woda pół litra,

Farsz składa się z:

  • marchwi,
  • cebuli,
  • cukinii,
  • pomidora,
  • czosnku,
  • natki pietruszki,
  • pieprzu, soli,
  • kolendry
  • oleju do smażenia

Przygotowanie jest podobne do polskich pierogów, najpierw formujemy ciasto, następnie je rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Kolejny etap tyczy się farszu, na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone i obrane warzywa, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem. Następnie z pomocą łyżki nakładamy farsz na ciasto i formujemy pierożki. Ostatni krok to smażenie ich w oleju, póki nie wypłynął. Najlepiej podawać je z jakimś dipem lub sosem.

Empanadas, to danie, które każdy wręcz musi spróbować, nawet jeśli nigdy nie był w Ameryce Południowej. Sami jesteśmy w stanie taką potrawę sobie przygotować bez większych problemów. Co ciekawe wyglądem przypomina znacząco polskie pierogi i może być ciekawym urozmaiceniem naszej codziennej kuchni.