przykłady menu

Przykłady menu

Poniżej przedstawione są propozycje prostych posiłków na początek diety. Możesz je zastosować, zmodyfikować tak, jak sobie życzysz (byleś nie dodawał produktów zwierzęcych lub olei roślinnych), albo ułożyć własne menu, korzystając z poprzednich propozycji. Zauważ, że posiłki są bardzo proste, a czas przygotowania krótki. To na początek. Zwróć uwagę, że nie musisz ograniczać ilości ani liczyć kalorii.

Przygotowanie posiłku

Te proste posiłki łatwo przygotować. Fasolę konserwową trzeba po prostu podgrzać. Ryż, kaszę i mrożone warzywa gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Groszek po prostu płuczemy i zjadamy bez podgrzewania. Możesz odnieść wrażenie, że te potrawy są zbyt proste. W następnych artykułach rozszerzymy nasz kulinarny repertuar do jakich sobie życzysz granic. A obecnie, pozostań przy prostych potrawach aż do czasu, gdy twoje ciało przyzwyczai się do smaku i korzyści z niskotłuszczowej, wysokowęglowodanowej i bogatej w błonnik żywności.

Lista zakupów

Ta lista zawiera artykuły żywnościowe na dwa tygodnie dla jednej osoby. Można ją powiększyć o inne potrzebne produkty.

Rośliny strączkowe w konserwach:

  • ciemna fasola – 3 puszki (niskosodowe gaunki są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością),
  • groszek – 4 puszki,
  • zupa z soczewicy – 2 puszki,
  • wegetariańska pieczona fasola – 2 puszki.

Kasze i chleb:

  • owsianka, łuszczony owies lub inne kasze: 1 paczka (lepsze w stanie naturalnym, może też być wariant błyskawiczny),
  • pełnoziarnisty chleb: 2 bochenki,
  • melba tost lub chleb chrupki: 1 kg,
  • spaghetti: 8 uncji.

Ryż:

  • długi i dziko rosnący: 1 paczka,
  • łuskany: 1 paczka.

Świeże owoce i warzywa:

  • owoce na śniadanie (melony, grapefruity, pomarańcze itp.): 5 szt.,
  • owoce na lunch (banany, jabłka, gruszki itp.): 10 szt.,
  • świeża marchew: 1 kg,
  • ogórek: 1 szt.,
  • sałata: 1 główka,
  • pomidory: 2 szt.,
  • ziemniaki: 3 do pieczenia (lub błyskawiczne ziemniaki na pure),
  • cytryny: 2, lub butelka soku cytrynowego,
  • cebula: 1 szt.,
  • albo czosnek: 1 szt (dowolnie, do przyprawiania warzyw).

Mrożone warzywa:

  • 14 paczek mrożonych warzyw, takich jak: marchewka, kalafior, zielona fasola, kukurydza, groszek, brokuły, szparagi, szpinak i inne. Są bardzo wygodne w przygotowaniu i posiadają prawie taką samą wartość odżywczą jak świeże warzywa, ale jeżeli wolisz, możesz używać świeżych warzyw.

Dodatki:

  • musztarda Dijon: 1 słoik,
  • galaretka, dżem (dowolne, do grzanek): 1 słoik,
  • cynamon (dowolnie na grzanki i owsiankę),
  • rodzynki (dowolnie, do owsianki): 1 paczka,
  • sos do spaghetti: 1 słoik (wybierz z jak najmniejszą zawartością tłuszczu),
  • zupy błyskawiczne: 4 porcje, spróbuj grochowej, z makaronem itp.,
  • niskosodowy sos sojowy: 1 butelka.

Podczas zakupów zwróć uwagę na inne sosy i dodatki: wspaniały ostry sos korzenny, musztardę itp., a także na bezolejowe sosy sałatkowe (Pritkin, czy inne) na półkach z żywnością dietetyczną. Radzę przyjmować również multiwitaminy. Żaden rodzaj na pewno nie zaszkodzi. Nie muszą mieć określonej mocy, ale wybieraj te bez zawartości żelaza (chyba, że lekarz stwierdził u ciebie brak żelaza). Celem naszym jest zlikwidowanie jakiegokolwiek deficytu witamin, którego mogłeś się nabawić w wyniku poprzednich diet i zapewnić dobre źródło witaminy B12, która może być bardzo ważna. Jeżeli stosujesz ściśle wegetariańską dietę od trzech lat lub dłużej, powinieneś uzupełnić witaminę B12. Jak już wcześniej zauważyliśmy, nie sprawia to żadnej trudności. Jeżeli nawet wszystkie potrzebne ci artykuły nabyłeś w sklepie spożywczym, wstąp do sklepu ze zdrową żywnością. Będziesz zachwycony różnorodnością wspaniałych produktów, które są dostępne tylko w takich sklepach. Możesz pominąć sklepy sprzedające tylko witaminy.