Zdrowe odżywianie nie musi być trudne i skomplikowane, wystarczy trochę kreatywności w kuchni i można stworzyć ciekawe propozycje na obiad czy kolację. Bataty to idealny składnik do różnego typu dań przygotowanych na słodko, jak i słono. Urozmaicają tradycyjne przepisy, nadając naturalnej słodyczy. Placki z batatów to idealna alternatywa dla osób, którym smak zwykłych placów się przejadł. Słodkie ziemniaki nadadzą pomarańczowy kolor i miękkość daniu, skomponują się idealnie ze śmietaną lub innym sosem.

Bataty smażone – właściwości

Bataty to zdrowsza wersja klasycznych ziemniaków, warto je wprowadzić do naszej diety. Zawierają dużą ilość witaminy A odpowiedzialnej za nasz wzrok, dodatkowo jedna porcja batatów około 200g zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. To również źródło innych witamin takich jak potas czy magnez. Smażone bataty to idealna alternatywa dla zwykłych frytek, mają słodszy posmak i urozmaicają codzienną dietę. Warto używać ostrzejszych przypraw, które jeszcze bardziej podkręcą smak dania. Rozmaryn i tymianek nadadzą oryginalny i wyrazisty posmak, w połączeniu przykładowo z mięsem całość będzie się komponować wyśmienicie.

Placki ziemniaczane z batatów – przepis

Przepis na placki z batatów jest szybki i co najważniejsze prosty w przyrządzeniu. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy:

  • 1 średniej wielkości batat,
  • 4 łyżki mąki owsianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru, według uznania,
  • łyżki oliwy z oliwek.

Na początku ścieramy bataty na tarce o większych oczkach, dodajemy resztę składników, tworząc spójną masę. Na rozgrzanej patelni układamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron. Warto osuszyć usmażone placki za pomocą ręcznika papierowego, by usunąć nadmierny tłuszcz. Podawać ze śmietaną bądź jogurtem naturalnym.

Inne przepisy z batatami

Słodkie ziemniaki to idealny składnik w wielu potrawach i deserach. Brownie z batatów, wykonane z purée z ziemniaka i dużej ilości kakao zaspokoi ochotę na słodycze. Ciastka korzenne z batatami to alternatywa na na długie jesienne wieczory. Jeśli chodzi o wytrawne rozwiązania, to zdecydowanie warto postawić na pieczone bataty, bądź zapiekankę ziemniaczaną z mięsem i warzywami. Będąc przy daniach na słono, ciekawym rozwiązaniem są faszerowane bataty z kaszą, bądź ryżem podane z ostrymi przyprawami i sosem. Słodkie ziemniaki nadają się również do dań wegańskich i wegetariańskich. Takich jak zupy krem czy wspomniane ciasta i desery.

Bataty przez wiele lat były zapomnianym warzywem zwłaszcza w Polsce, od niedawna jednak powróciły do łask i są coraz częściej wykorzystywane w kuchni. Nadają nowe oblicze tradycyjnym przepisom i je urozmaicają.