sprawdź swoją wiedzę

Sprawdź swoją wiedzę

Przeegzaminujmy się. Z każdej wymienionej poniżej pary spróbuj wybrać potrawę, która zawiera mniej tłuszczu. Odpowiedzi są zamieszczone na końcu.

Co ma mniej tłuszczu:

  1. smażony kurczak czy polędwica z rusztu?
  2. chudy kurczak czy chuda wołowina?
  3. chudy kurczak czy wegetariańska pieczona fasola?
  4. chuda wołowina czy ryż?
  5. chudy kurczak czy ziemniaki?
  6. spaghetti z sosem pomidorowym czy spaghetti z mięsem?
  7. spaghetti z sosem mięsnym czy spaghetti z sosem pomidorowym?
  8. ser cheddar czy chleb?
  9. masło orzechowe czy ryż?
  10. lody czy galareta z fasoli?
  11. pieczony ziemniak czy frytki?
  12. pączek czy obwarzanek?

Odpowiedzi: (liczby podają procent kalorii z tłuszczu)

  1. wołowina z rusztu (38%) ma mniej tłuszczu niż smażony kurczak (50%), ale oba produkty są wysokokaloryczne,
  2. chudy kurczak posiada około 20% mniej tłuszczu niż chuda wołowina (29%), chociaż w porównaniu ze zbożem, fasolą, warzywami i owocami są wysokotłuszczowe,
  3. wegetariańska pieczona fasola (4%) posiada znacznie mniej tłuszczu niż chudy kurczak (20%),
  4. ryż (0,8%) zawiera znacznie mniej tłuszczu niż chuda wołowina (29%),
  5. ziemniak (1%) jest o wiele mniej kaloryczny niż chudy kurczak (20%),
  6. spaghetti z sosem pomidorowym 6%, natomiast spaghetti z mięsem aż 23%,
  7. spaghetti z sosem pomidorowym 6%, a spaghetti z sosem mięsnym 35%,
  8. chleb (16%) jest znacznie mniej tuczący niż ser cheddar (74%) — większość serów jest niesamowicie bogata w tłuszcz,
  9. ryż tylko 0,8%, a masło orzechowe aż 78%,
  10. galaretka z fasoli (0,8%) jest o wiele mniej kaloryczna od lodów (48%), chociaż zarówno galaretka jak i lody zawierają ogromne ilości cukru,
  11. pieczony ziemniak 1%, a frytki 47%,
  12. obwarzanek (8%) ma o wiele mniej tłuszczu niż pączek (50%).

Bogata w węglowodany żywność jest niezbędna do prowadzenia długoterminowej diety odchudzającej. Prze­prowadź węglowodanowy test zamieszczony poniżej:

Który produkt zawiera więcej węglowodanów?

  1. filet rybny czy brokuły?
  2. chleb czy wołowina?
  3. mleko czy ziemniak?
  4. ser czy ryż?

Odpowiedzi: (liczby podają procent kalorii z węglowodanów)

  1. brokuły zawierają 78% węglowodanów, w filecie rybnym nie ma ich wcale,
  2. chleb ma 75% węglowodanów, wołowina w ogóle ich nie posiada,
  3. ziemniak posiada 93% węglowodanów, zaś mleko 30%, pod postacią prostego cukru,
  4. ryż ma znacznie więcej węglowodanów (89%) niż ser (1%).