Chemiczne substytuty tłuszczu są nowością, która pojawiła się niedawno. Wyprodukowała je NutraSweet Company z białka, które w smaku przypomina tłuszcz. Nazwane zostały Simplesse. Ponieważ ich konsystencja zmienia się pod wpływem ciepła, Simplesse można używać tylko w produktach, które nie wymagają pieczenia ani smażenia. Olestra jest produkowana przez firmę Procter and Gamble. Ma smak i konsystencję tłuszczu, ale jest nieprzyswajalna przez organizm. Jej nieszkodliwość jest bardzo dyskusyjna — niektórzy twierdzą, iż Olestra powoduje raka i dolegliwości wątroby. Moim zdaniem nie można być entuzjastą tych produktów. Nie mamy pewności, czy są bezpieczne i zdrowe (to samo dotyczy chemicznych słodzików). W dodatku wzmacniają one smak tłuszczu, zamiast pomagać nam zapomnieć o nim.

Niskotłuszczowa dieta wegetariańska jest idealnym sposobem zmniejszania zawartości tłuszczu w jedzeniu. Żywność wegetariańska jest oczywiście wolna od tłuszczu zwierzęcego, którym przesiąknięte są mięsa, drób i ryby. Unikanie wszelkich dań smażonych czy dodawania oleju do potraw to druga połowa równania. Spagetti z sosem pomidorowym, pieczone ziemniaki, sałata, oto kilka przykładów żywności, która może być niskotłuszczowa i bardzo smaczna.