Burger z buraka – świetna opcja dla wegetarian!

Coraz popularniejszym rozwiązaniem zarówno wśród mięsożerców, jak i wegetarian, jest stosowanie warzyw zamiennie z mięsem. Dieta wegetariańska już nie kojarzy się z restrykcyjnym i nieurozmaiconym jadłospisem, ale prostymi i sytymi daniami. Doskonałym zamiennikiem mięsa są różne warzywa, które po odpowiedniej obróbce strukturą przypominają kotlety z burgerowni. Kotlety buraczane nadadzą się jako główny składnik wegetariańskiego burgera. Na wykonanie takiego bezmięsnego kotleta składają się proste czynności i aromatyczne przyprawy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt znakomity.

Bezmięsne burgery buraczane

Nie same walory smakowe to zaleta, z której można skorzystać, ale i wiele wartościowych składników odżywczych i witamin. Kotlety buraczane są bogatym źródłem witamin z grupy C, B1, A oraz zawierają kwas foliowy i beta karoten. Odżywcza moc minerałów takich jak wapń, potas, miedź i sód zachowa naszą skórę, kości i układ krwionośny we wzorowej kondycji. Wegetariańska dieta jest przede wszystkim zbilansowana. Odpowiednio ułożona jest prozdrowotna i korzystna dla organizmu. Korzyści płynące z wykluczenia mięsa z jadłospisu są niezliczone. Bezmięsne burgery buraczane to zamiennik popularnego dania, jakie znajdziemy w restauracjach. Każdy kto choć raz spróbował burgera jest nim zachwycony. Jeśli nie odpowiada Ci klasyczna wersja burgera, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby własnoręcznie go zmodyfikować!

Sos do hamburgera

Istotnym składnikiem hamburgerów są zawsze sosy. To one, zaraz po przyprawach nadają charakterystycznego smaku temu daniu. W poniższym zestawieniu znajdują się dwa przepisy na wegetariańskie sosy do burgera, których smak zupełnie zmieni specyfikę burgera. Można z nimi dowolnie eksperymentować, aby wybrać wersję dla siebie.

Wegetariański sos BBQ

  • 1 duży pomidor
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 – 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego lub worcestershire
  • 1 – 2 łyżki musztardy
  • kilka lub kilkanaście sztuk suszonych śliwek namoczonych we wrzątku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pieprz i sól, inne przyprawy do smaku

Składniki połącz na rozgrzanej patelni z oliwą i poczekaj, aż sos się zredukuje. Na samym końcu dodaj sos sojowy lub worcestershire.

Sos czosnkowy

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta ziół prowansalskich lub oregano
  • sól i pieprz do smaku

Prostszego przepisu nie ma. Czosnek przeciśnij przez praskę i zmieszaj z resztą składników.

Przepis na burgery buraczane

Kotlet buraczany jest równie prosty do zrobienia co sosy. Poniżej lista składników i sposób wykonania pysznego burgera. Dodatki do kotleta można dowolnie modyfikować według uznania. Dodaj przyprawy, które lubisz. Wersja klasyczna przedstawiona jest niżej.

  • ok. 0,5 kg ugotowanych buraków
  • szklanka kaszy jaglanej lub kuskus
  • pół szklanki zmielonych pestek dyni, siemienia lnianego lub zmielonych orzechów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kolendra, kumin, kurkuma do smaku
  • odrobina ostrej lub wędzonej papryki

Buraki ścieramy na tarce, kaszę gotujemy, mielimy nasiona lub orzechy. Do miski ze startymi na tarce burakami dodajemy przyprawy, zmielone składniki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kroimy cebulę i łączymy z resztą składników. Mieszamy dokładnie, po czym dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę. Jeszcze raz mieszamy i formujemy kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane już kotlety pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez 20/25 minut na każdą ze stron kotletów.

Do takiego burgera potrzebujesz jeszcze ulubionej bułki i warzyw. Może być to bułka z pełnego ziarna lub biała. Bułki należy wysmarować ulubionym sosem i położyć wszystkie składniki na sobie. Super zdrowy i buraczany burger gotowy!