Zrobienie domowej musztardy jest tak proste, że aż dziw bierze, że wszyscy jej nie robią. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników i trochę cierpliwości.

Dlaczego domowa musztarda jest lepsza od tej sklepowej?

Po pierwsze dlatego, że my sami ją zrobiliśmy! Nic nie daje takiej satysfakcji jak samodzielnie przygotowane danie. Co ważne, taka musztarda będzie zawierać same składniki najlepszej jakości, ponieważ to my je wybierzemy. Mamy kontrolę nad tym co będzie zawierać, a więc nie znajdzie się tam miejsce na konserwanty, sztuczne aromaty, biały cukier czy najgorszej jakości ocet i sól. Możemy przygotować różne wersje musztardy, zależnie od naszych upodobań, a przygotowane przetwory można trzymać kilka tygodni w lodówce. Oczywiście domowa musztarda nie będzie smakować dokładnie tak, jak ta ze sklepu. Musi się przez kilka dni „przegryźć”, wtedy smakuje najlepiej! To jest też moment na to, żeby sprawdzić, czy domowa musztarda wyszła smacznie i ewentualnie ją doprawić, żeby była bardziej pikantna lub słodsza.

Czy warto jeść musztardę? – właściwości zdrowotne

Poza niewątpliwymi waloriami smakowymi, musztarda jest po prostu zdrowa. Zawdzięcza to głównemu składnikowi – gorczycy, która wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Wspomaga trawienie, a także pomaga przy problemach z zaparciami. Bardzo dobry dla naszego zdrowia jest także zawarty często w musztardzie miód. Musztardę szczególnie docenią osoby kontrolujące swoją wagę, ponieważ ta przyprawa zawiera bardzo mało kalorii. W 100 g musztardy jest około 66 kalorii, tak więc ludzie będący w trakcie kuracji odchudzającej mogą spokojnie włączyć do swojej diety musztardę i nie martwić się, że ich dietetyczne potrawy będą bez wyrazu w smaku. Do tego gorczyca przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Co więcej, działa ona antybakteryjnie, dlatego sprawdza się w bakteryjnych infekcjach górnych dróg oddechowych, np. przy anginie. Można ją też stosować na lekkie oparzenia skóry.

Przepis na domową musztardę

Zrobienie domowej musztardy jest bardzo proste i nie musimy ograniczać się tylko do jednego jej rodzaju. Poniżej przedstawiamy przepis na musztardę francuską:

Domowa musztarda francuska

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 50 g gorczycy czarnej i białej
  • pół litra wytrawnego białego wina
  • 3 duże łyżki miodu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka soli

Cebulę obieramy i siekamy drobno, a ząbki czosnku rozgniatamy. Składniki wrzucamy do garnka, zalewamy winem i przez około pięć minut gotujemy na małym ogniu. Zawartość garnka studzimy i odcedzamy, a następnie mielimy ziarna gorczycy. Łączymy składniki i dodajemy do nich miód, olej i sól – dokładnie w tej kolejności. Wszystko powoli podgrzewamy aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową musztardę przelewamy do słoika, czekamy aż ostygnie i odstawiamy do lodówki. Powinna dojrzewać przez kilka dni (najlepiej kilka tygodni) w zimnie i po tym czasie jest gotowa do spożycia.