Osoby będące na diecie, z pewnością najbardziej żałują tego, że musiały odstawić słodycze. Dla wielu osób, jest to bardzo duże wyrzeczenie, którego nie są w stanie spełnić. Specjaliści uważają, że osoby, które całkowicie zrezygnowały ze słodyczy nie będą na diecie zbyt długo, ponieważ są uzależnieni od słodkiego smaku. Dlatego, bardzo dobrym rozwiązaniem są dietetyczne ciastka!

Ciasta bez cukru są zdrowsze!

W Internecie i w książkach kucharskich można znaleźć wiele ciekawych i łatwych przepisów na ciasta i wypieki bez dodatku cukru! Są one przede wszystkim o wiele zdrowsze niż zwyczajne desery. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki, aby wypieki nie zmieniły swojego smaku. Dobrym sposobem jest wykorzystanie owoców. Dodają one słodyczy, a także pozwalają na przemycenie witamin i cennych składników odżywczych. Innym rozwiązaniem są wypieki z dodatkiem warzyw. Jeszce parę lat temu, takie działanie było nie do pomyślenia, jednak teraz już nikogo to nie dziwi.

Zdrowe ciasta naprawdę istnieją

Wiele osób uważa, że ciasta i desery nie mogą być zdrowe. Jednak tak jak wspomniano wcześniej wystarczy w odpowiedni sposób dobrać składniki. Pierwszym krokiem jest oczywiście rezygnacja z cukru. Można go zastąpić innymi składnikami, dzięki czemu smak za bardzo się nie zmieni. Ponadto dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie orzechów zamiast mąki. W wielu przepisach na słodkości, można zdecydować się na ich zmielenie. Orzechy nie zwierają glutenu, ponadto dostarczają minerałów i witamin. Dzięki nim wypieki będą bardziej aromatyczne.

Przepis na super ciasto, które nie zawiera cukru

Ciekawym rozwiązaniem jest łatwe i zdrowe ciasto z truskawkami bez cukru i bez glutenu. Aby je przygotować wystarczy:

  • 170 g mąki ryżowej,
  • 250 ml mleka,
  • 90 g mielonych migdałów,
  • 100 g wybranego słodzika (np. ksylitol, cukier kokosowy itd.)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 60 ml oleju,
  • 200 g truskawek,
  • dwie garście migdałów do posypania.

Przygotowanie wypieku jest bardzo proste.

  1. W pierwszej kolejności należy wsypać mąkę do większej miski i dodać zmielone wcześniej migdały, a także proszek do pieczenia i słodzik. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
  2. Następnie należy w osobnej miseczce wymieszać mleko z olejek i ekstraktem waniliowym. Kolejnym krokiem jest przelanie mokrych składników do suchych i dokładne zmieszanie, aż do dokładnego połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto trzeba wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy (wyłożonej specjalnym papierem) o wymiarach 25×12 cm. Warto zadbać o to, aby wyło one wyrównane.
  4. Na wierzchu należy poukładać wcześniej umyte i przepołowione truskawki bez szypułek. Całość posypać płatkami migdałów.
  5. Blachę wstawić do piekarnika, który został nagrzany do 180 st. C. Należy wybrać funkcję góra – dół i piec ciasto przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika trzeba odstawić wypiek do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokroić i podać. Z pewnością będzie do idealny dodatek do pysznej, popołudniowej kawy.