Szukając szybkich sposobów na utratę wagi, często natrafiamy na poradę, że najlepszym sposobem jest wprowadzenie do naszego codziennego jadłospisu granoli. Dodatkowo nawet jeśli nie zależy nam, aby stracić zbędne kilogramy, to jest to całkiem dobry sposób na rozpoczęcie zdrowego odżywiania. Jednak w dzisiejszych czasach nikt nie może być pewny tego, co kryje się w produktach, które kupujemy w sklepach. Dlatego bardzo dobrą alternatywą do kupnej granoli może być jej domowa wersja, wykonana przez nas samych. Dodatkowo możemy wtedy łączyć smaki jak tylko chcemy i każdy człowiek może znaleźć coś dla siebie.

Czym jest granola i dlaczego jest taka zdrowa?

Nazwa granola pochodzi od włoskiego słowa grano, które dosłownie oznacza zboże. Ale czym tak naprawdę ona jest? Granola to mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców oraz cukru, jednak ten bez problemu możemy zastąpić miodem. Dla lepszej chrupkości wszystko jest delikatnie pieczone. Smakuje ona najlepiej z mlekiem lub jogurtem i jest to bardzo smaczne i pożywne śniadanie. Czasami w sklepach możemy natrafić na wyroby z granoli takie jak batoniki, czy desery ją zawierające. Granola to produkt, w którym znajduje się masa wartości odżywczych. Dzięki dobremu składowi dostarczamy organizmowi niezbędny błonnik, który dobrze wpływa na przemianę materii i eliminuje szkodliwe substancje znajdujące się w naszym organizmie. Przysmak ten dostarcza również dużą dawkę witamin z grupy B oraz wiele mikroelementów takich jak magnez, żelazo czy cynk. Niestety kupna granola, która jest łatwo dostępna w sklepach, często pokrywa dużą ilość wartości odżywczych z dużą ilością cukrów, co już tak dobre dla nas nie jest. Warto również nadmienić, że granola z cukrem(z miodem również) jest produktem, który w stu gramach dostarcza nam, aż ponad czterysta kalorii.

Granola czekoladowa może być fit!

Nie oszukujmy się, że każdy z nas lubi osłodzić swoje życie. Właśnie dlatego będąc przy temacie granoli nie możemy zapomnieć o jej czekoladowej odmianie i pamiętać, że ta niekoniecznie musi być mniej zdrowa od swojej zwyczajnej wersji. Szczególnie jeśli mówimy tutaj o domowej granoli, to nie jest aż tak ciężko sprawić, by mimo zawartości cukru dostarczała ona nadal dużo wartości odżywczych. Najlepiej do takiego domowego wyrobu użyć gorzkiej czekolady lub kakaa, a wszystko po prostu osłodzić miodem. Musimy pamiętać jednak, żeby nie przesadzać z naszym płynnym złotem, ponieważ łatwo przesłodzić nasz domowy wyrób. Oczywiście takowa granola czekoladowa musi być obowiązkowo podana w kompozycji ze świeżymi owocami.

Jak zrobić granole – przepis

Zrobienie domowej granoli jest prostym zadaniem, potrzebujemy do tego tylko odpowiednich składników, które są łatwo dostępne w sklepach. Wszystko czego potrzebujemy to dwie szklanki płatków owsianych, pól szklanki wiórków koksowych, pół szklanki orzechów włoskich oraz taką samą ilość orzechów nerkowca. Dodatkowo potrzebna będzie nam jedna trzecia szklanki żurawiny, jedna trzecia szklanki pestek słonecznika, tyle samo morwy białej, jedną trzecią szklanki płynnego oleju kokosowego oraz również jedną trzecią szklanki miodu. Gdy wszystko jest przygotowane wystarczy, że posiekamy orzechy na drobno. Żurawinę i morwę na razie odkładamy na bok, a resztę składników włącznie z posiekanymi orzechami wrzucamy do miski i mieszamy. Naszą mieszankę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej delikatnie natłuszczamy przy pomocy oleju kokosowego. Granola powinna piec się w piekarniku przez około 15 do 20 minut w temperaturze około 165 stopni, co jakiś czas powinniśmy mieszać, aby wszystko dobrze upiekło się z każdej strony. Po upieczeniu się naszej granoli studzimy ją, następnie dodajemy do niej wcześniej odłożoną żurawinę oraz morwę. Po wystudzeniu możemy przejść do konsumpcji, albo wszystko przesypać do słoika, w którym nasza granola może leżeć nawet do trzech tygodni,