Zdrowe odżywanie nie sprowadza się jedynie do sałatek warzywnych oraz koktajli owocowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy, nawet będąc na diecie, jadali tradycyjne potrawy. Wystarczy je tylko trochę zmodyfikować. Oto pomysł na przepyszne i sycące kotlety, które urozmaicą lunch lub obiad.

Wegetariańskie kotlety – zalety w diecie

Kotlety wcale nie muszą zawierać mięsa. W naszej narodowej kuchni już od setek lat obecne były przepisy na różnego rodzaju kotlety jarskie. Nasze babcie formowały je najczęściej z ugotowanych ziemniaków lub jaj. Dziś popularność zdobywają także te stworzone z różnorodnych warzyw, najczęściej korzeniowych, oraz z roślin strączkowych. Doskonale zastępują one na talerzu mięso, któremu nie ustępują smakiem, często przewyższając jego wartości odżywcze. Takie kotlety mogą być pierwszym krokiem do przejścia na dietę wegetariańską lub przynajmniej do ograniczenia ilości spożywanego mięsa. Włączając je do jadłospisu, wspomagamy profilaktykę wielu dolegliwości zdrowotnych, jak zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi czy otyłość. Zawarte w jajach lub fasoli białko sprawi, że po ich zjedzeniu przez długi czas będzie towarzyszyło nam uczucie sytości. Co więcej, bilans kaloryczny tych składników jest dużo niższy niż w przypadku dań zawierających wieprzowinę czy wołowinę. Roślinne potrawy na ogół są lżejsze i nie powinny powodować problemów z trawieniem.

Czy fasola z puszki jest tak samo wartościowa?

Najszybszym i najtańszym sposobem na przygotowanie wegetariańskich kotletów jest wykorzystanie fasoli. W tym celu wcale nie musimy jednak kupować jej w wersji suchej, namaczać przez całą noc, a następnie gotować przez kilka godzin, aż osiągnie pożądany stopień miękkości. Fasola z puszki sprawdzi się tak samo dobrze. Wbrew pozorom, wcale nie jest ona pozbawiona wartościowych składników. Zachowuje także swoje walory smakowe.

Przepis na kotlety z czerwonej fasoli

Fasolowe kotlety z poniższego przepisu wychodzą za każdym razem. Ich wykonanie jest banalnie proste, a jego czas nie powinien przekroczyć pół godziny, łącznie ze smażeniem. Z podanych proporcji otrzymamy cztery kotlety, które wraz z dodatkami w postaci ziemniaczanego puree oraz surówki, będą pełnowartościowym daniem obiadowym dla dwóch osób.

Składniki:

  • Zawartość jednej puszki czerwonej fasoli
  • Jedno jajko lub pół szklanki namoczonych płatków owsianych
  • 3-5 stołowych łyżek bułki tartej
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, zioła prowansalskie
  • Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Odsączoną fasolę przekładamy do głębokiego naczynia i rozgniatamy widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków. Wbijamy jedno jajko i przyprawiamy według uznania. W wersji wegańskiej jajko zastępujemy połową szklanki uprzednio namoczonych płatków owsianych. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy bułkę tartą do momentu, aż masa stanie się zwarta. W rękach formujemy kotlety, które następnie smażymy na rozgrzanym oleju przez około trzy minuty z każdej strony. Serwujemy w otoczeniu warzyw i ulubionych sosów. Smacznego!