Płatki owsiane – właściwości

To, że płatki owsiane są skarbnicą dobrych wartości odżywczych ludzie wiedzą już od dawna. Pierwsze wzmianki o uprawie owiesu pochodzą nawet z epoki brązu, a w średniowieczu owsianka była jednym z podstawowych produktów spożywczych. Co szczególnie ważne, w porównaniu z innymi rodzajami płatków, owsiane wyróżniają się wyższą wartością energetyczną. Podobnie jest, jeśli porównamy wartości odżywcze, które są nawet 3 razy bardziej bogate. Na uwagę zasługuje np. aż 35% kwasu oleinowego, czyli 20 % kwasu palmitynowego. Podobnie w przypadku białka – płatki owsiane mają ponad 10% białka – to znacznie więcej, niż w przypadku tradycyjnych płatków zbożowych. Płatki owsiane są także skarbnicą ważnych dla naszego organizmu witamin – witaminy E oraz tych z grupy B: B, B1 oraz b5. Sam owies jest także doskonałym źródłem miedzi, cynku, żelaza, czy magnezu.

Owsianka na śniadanie

Owsianka to bardzo dobry pomysł na szybkie, zdrowe i pełne wartości odżywczych śniadanie. Nie musisz już codziennie smażyć jajecznicy albo jeść kanapek z serem i szynką. Owsiankę możesz przyrządzić w kilka minut, dzięki czemu zyskasz czas na poranne szykowanie się. Co więcej, takie danie szybko Ci się nie znudzi, ponieważ płatki można przygotować na wiele sposobów. Można je przyrządzać z jogurtem, mlekiem zwykłym, mlekiem sojowym, ryżowym, owsianym, czy kokosowym. Do płatków doskonale pasować będzie praktycznie każdy owoc, zarówno świeży, jak i suszony. Zimą do płatków możesz dodać banany, czy cytrusy, jesienią polskie jabłka, a latem doskonale będą komponować się z jagodami, malinami, czy truskawkami. Dodaj do tego garść orzechów włoskich, makadamia oraz dowolne pestki – skład i smak owsianki zależy wyłącznie od Twojej kreatywności.

Płatki owsiane na mleku czy płatki owsiane na wodzie?

Dwa najpopularniejsze sposoby przygotowania płatków owsianych to przyrządzenie ich na wodzie lub na mleku. Który sposób jest lepszy i kiedy owsianka będzie miała więcej wartości odżywczych? Odpowiedź na to pytanie jest prosta – to zależy tylko od Twoich preferencji – obie wersje stanowią podstawę wysokowartościowego posiłku. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika, który jest niczym szczoteczka – czyści nasz organizm ze zbędnych toksyn i wspomaga trawienie. Jeżeli mamy problemy z trawieniem wyrobów mlecznych lub nietolerancję na laktozę – wtedy lepiej zdecydować się na przygotowanie płatków na wodzie. Smak można wzmocnić poprzez dodanie np. suszonej żurawiny lub płatków czekolady.

Owsianka z bananem i cynamonem – pyszny przepis

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Płatki owsiane z dodatkami to doskonały sposób na rozpoczęcia dnia, zarówno dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, jak i tych walczących z nadwagą. Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia owsianki jest połączenie jej z bananami i smakowitym cynamonem. Na 4 łyżki płatków owsianych (mniej więcej tyle dodajemy na 1 porcję) należy dorzucić 1 dużego banana oraz 1 łyżkę wody lub mleka. Dla podbicia smaku dodajemy 1 łyżkę mielonego cynamonu. Jeżeli chcemy, można dodatkowo dorzucić do owsianki jeszcze innych owoców – do tego przepisu znakomicie będą się komponować np. borówki lub suszona żurawina.