Mrożenie owoców – jak mrozić owoce? Sprawdź jak!

Latem nic nie smakuje lepiej, niż świeże owoce sezonowe. Chyba każdemu cieknie ślinka na myśl o soczystych truskawkach, malinach, borówkach i czereśniach. Niestety, ze względu na ich sezonowość, możemy się cieszyć tymi owocami tylko przez krótki okres w roku. Jednak sposobem na to jest mrożenie owoców, dzięki czemu możemy zimą zajadać się lodami z malinami lub drożdżówką z wiśniami.

Mrożone owoce a wartości odżywcze

Niegdyś panowało przekonanie, że mrożonki zawierają mniej witamin niż świeże owoce, dlatego są niezdrowe i nie powinno się ich jeść. Nic bardziej mylnego! Mrożone owoce są zdrowsze od suszonych, a nawet od świeżych owoców, które zostaną pozostawione w cieple na kilka-kilkanaście godzin! Dlaczego? Większość owoców już kilka godzin po zerwaniu zaczyna tracić wartości odżywcze. To dlatego najsmaczniejsze owoce są prosto z krzaka. Można zahamować ten proces obniżając temperaturę o 10 stopni, a najlepiej mrożąc świeżo zerwane owoce. Dzięki temu zachowają najwięcej wartości odżywczych.

Jakie owoce mrozić?

Ze względu na swoją delikatną budowę, większość owoców jest bardzo podatna na uszkodzenia podczas mrożenia. Dzieje się tak, ponieważ woda w procesie zamrażania niszczy tkanki owoca. Dlatego nie powinno się mrozić m.in. arbuzów i innych owoców, które składają się głównie z wody. Inne owoce, jak borówki czy truskawki można mrozić, tylko po rozmrożeniu utracą one jędrność, kolor i częściowo smak. Jednak nie stracą swoich wartości odżywczych, dlatego można je dodawać do ciast, koktajli i lodów, żeby skorzystać z zawartych w nich witamin, szczególnie potrzebnych w miesiącach zimowych. Mrozić możemy m.in.: maliny, borówki, truskawki, czereśnie, śliwki, brzoskwinie, nektaryny, gruszki, porzeczki i poziomki. Natomiast do mrożenia nie nadaje się wspomniany już arbuz, a także kiwi, pomarańcze i grejpfruty. Na szczęście część z tych owoców jest dostępna przez całą zimę w sklepach.

Jak przechowywać mrożone owoce?

Przede wszystkim musimy zadbać o poprawne mrożenie owoców, tak aby zachowały one jak najwięcej witamin i minerałów. Przed zamrożeniem należy je dokładnie umyć i wysuszyć – jeśli wrzucimy do zamrażarki worek mokrych malin, to później wyciągniemy z niej malinową bryłę o bliżej nieokreślonym kształcie. Jagody takie jak truskawki, borówki i maliny należy ułożyć na tacce wyłożonej papierem tak, aby owoce się nie dotykały. Wkładamy tackę do zamrażarki i gdy po kilku godzinach owoce będą już zamrożone, to wtedy przesypujemy je do pojemnika. Dzięki temu nie będą się sklejały!

Jak prawidłowo rozmrażać owoce?

Najlepiej rozmrażać owoce powoli, w lodówce. Torebkę lub pojemnik, w którym są przechowywane owoce kładziemy do dolnej szuflady lodówki i czekamy, aż się rozmrożą. Można ten proces przyspieszyć – przekładamy owoce do foliowej, szczelnie zamkniętej torebki i wkładamy do miski z zimną wodą, a następnie wstawiamy do lodówki.