Ile jest tłuszczu w jedzonej przez nas żywności? Co jest ważne w zestawieniu procentowym kalorii pochodzących z tłuszczu (Procenty tłuszczu zestawione wagowo są nieważne, ponieważ ich ilość zmniejsza waga wody, wchodzącej w skład produktu).

Niektórzy producenci zaczęli wypisywać zestaw procentowy, a jeżeli go brak łatwo można to obliczyć. Na etykiecie znajdującej się na opakowaniu występuje informacja, tzn. zawartość tłuszczu w produkcie, podana w gramach. Pomnóż ją przez dziewięć (każdy gram tłuszczu zawiera 9 kalorii). Następnie podziel przez ilość kalorii na 1 porcję. I pomnóż przez sto.

[(gramy tłuszczu x 9) : (ilość kalorii)] x 100 = % kalorii pochodzących z tłuszczu.

Spróbujmy na przykładzie. Oto informacje z etykietki nalepionej na pizzy rzekomo niskokalorycznej:

waga – 1 uncja (28 g)
kalorie – 65
proteiny – 3,1 g
węglowodany – 7,2 g
tłuszcz – 2,5 g
sód – 74 mg
cholesterol – 1 mg

[(2,5 x 9) : 65] = 0,35 x 100 = 35% kalorii pochodzących z tłuszczu.

To znaczy, że 35% kalorii w tym produkcie pochodzi z tłuszczu. To lepsze od smażonego kurczaka czy hot-doga, ale wciąż bardziej tuczące, niż byśmy chcieli.