Pierożki tortellini podbijają kuchnie Polaków. Dzięki wielości zastosowań w kuchni oraz intensywnemu smakowi włoska potrawa coraz częściej wykorzystywana jest nie tylko jako dodatek do dania głównego, lecz także jako podstawa pysznych i zdrowych sałatek. W poniższym tekście przedstawiona zostaje nie tylko historia śródziemnomorskich tortellini, lecz także liczne sposoby na ich wykorzystanie w kuchni oraz przepis na sałatkę z tortellini i kurczakiem.

Jak nazywają się te słynne włoskie pierożki?

Włoskie pierożki z nadzieniami przeróżnych rodzajów nazywają się tortellini. Delikatne ciasto nadziewane mięsem, grzybami lub serem spożywano na półwyspie Apenińskim już w wiekach średnich. Zabawną nazwę pierożki zawdzięczają słowu “tortello” oznaczającemu opakowanie z ciasta, wywodzącego się z kolei od “torta” czyli skórki od chleba używanej do opakowywania i transportowania innych potraw. Moda na nadziewanie pierożków rozpoczęła się dopiero w XVIII wieku, do tego czasu tortellini mogły być podawane na sucho, z samym tylko sosem serowym lub pomidorowym. Dzisiaj to popularne danie gości na stołach całego świata, jako dodatek do obiadu, sałatki czy jako danie główne.


Przeróżne sałatki z tortellini

Dzięki różnorodności zarówno smaków, jak i kształtów, pierożki tortellini idealnie sprawdzą się w roli podstawy pożywnej i zdrowej sałatki. Oto kilka przykładów szybkich potraw, które w zależności od własnego upodobania każdy może skomponować przy użyciu małych włoskich pierożków:

sałatka z tortellini i szynką

Najbardziej klasyczna z przedstawianych sałatek. W jej skład poza pokrojoną drobno ulubioną szynką oraz pierożków wchodzi kukurydza z puszki, pokrojona czerwona papryka, odrobina majonezu lub jogurtu greckiego oraz przyprawy: sól i pieprz. Sałatka z szynką idealnie sprawdzi się jako sycący lunch do pracy lub dodatek do obiadu.

wiosenna sałatka z tortellini

Zdrowa, kolorowa i pełna warzyw sałatka najlepiej smakuje z tortellini nadziewanymi serem. Do przyrządzenia wiosennego przysmaku potrzebne są przede wszystkim najróżniejsze jarzyny: rzodkiewka, ogórki, pomidorki koktajlowe cherry, kolorowa papryka oraz odrobina szczypiorku. Sos należy przygotować z musztardy, jogurtu oraz odrobiny oliwy.

sałatka leśna z tortellini 

Sałatka idealna dla miłośników grzybów. Do pierożków nadziewanych skarbami lasu najlepiej dorzucić porządną garść podsmażonych wcześniej pieczarek oraz trochę pomidorków koktajlowych. Całość należy obficie polać passatą lub sosem pomidorowym przyprawionym oregano, suszoną bazylią i kuminem. Do tej konkretnej sałatki idealnie nada się także boczek. Pyszny obiad gotowy.

śródziemnomorska sałatka z tortellini 

Jeśli ma się ochotę na odrobinę nadmorskiej atmosfery na talerzu, do tortellini z serem należy dodać usmażone na oliwie z czosnkiem krewetki. Nie obejdzie się bez jogurtu greckiego lub majonezu oraz kilku kropel cytryny. Oliwki oraz ser feta zadbają o właściwy balans między słodyczą a kwasowością. Wystarczy jeszcze posypać suszonym oregano i drobno posiekaną świeżą kolendrą i pyszna wakacyjna sałatka gotowa.

Przepis na sałatkę z tortellini i kurczakiem

składniki: 

  • 150 gram makaronu tortellini
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka ciecierzycy
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki majonezu

Pierś z kurczaka podsmażyć na patelni, tortellini ugotować w osolonej wodzie. Pomidory i paprykę pokroić, oddać ciecierzycę i wymieszać z makaronem i mięsem. Na koniec dodać musztardę oraz majonez. Posolić dla smaku. Sałatka idealnie sprawdzi się w gorące dni, jako sycący i dostarczający niezbędnych składników posiłek.